Loppis Entusiasten

Traditionella husmorstips



Kom ihåg att ju snabbare du försöker ta bort fläcken desto större chans är det att du lyckas. För att undvika missfärgningar, testa först helst behandlingen på en mindre synlig del av plagget först så att plagget inte skadas, tänk på att vissa av metoderna kan blek tyget. Behandla alltid fläcken så fort du kan. Det är svårare att ta bort fläcken desto längre den får sitta kvar. Fösök att ta bort så mycket som möjligt av fläcken innan du tvättar i maskinen då vissa fläckar sätter sig hårdare efter maskintvätt.

Blod:
Blöt genast fläcken i kallt vatten och strö sedan på salt, tänk på att salt bleker. Ta sedan disk-eller tvättmedel och gnid på fläcken under rinnande kallt vatten, avsluta med att tvätta i maskin.

Bläck/Tusch:
Fukta fläcken med T-sprit och spola med vatten. Upprepa så länge det kommer färg. Avsluta med att gnugga med diskmedel och vatten.

Choklad:
Skrapa bort så mycket som möjligt av chokladen. Gnid in fläcken med diskmedel eller såpa, skölj med kallt vatten.

Fett:
Gnid in fläcken med fettlösande medel som t.ex diskmedel eller lacknafta. Gnugga på fläcken och skölj i varmt vatten. Gnid in lite diskmedel och tvätta sedan som vanligt i maskin. Du kan också prova att värma mjölk och doppa fläcken i, sedan tvätta i maskin.

Frukt/Bär:
Ta bort fläcken med en citronsyralösning: tre strukna tsk citronsyra löses i 2,5 dl ljummet vatten, tänk på att citronsyra bleker, eller prova att doppa fläcken i kokande mjölk. Avsluta med maskintvätt.

Rödvin:
Om du har möjlighet så häll genast över en skvätt vitt vin för att skölja bort färgämnena i rödvinet. Fortsätt att hälla över salt eller potatismjöl för att suga upp vinet. Tvätta sedan i maskinen som vanligt.

Kaffe/Te:
Blötlägg plagget direkt i kallt vatten, hinner fläcken torka, doppa i kokande vatten om tyget klarar av det.

Tuggummi:
Ta bort så mycket som möjligt av tuggummit, prova sedan att lägga in plagget i frysen och se om resten går att bryta bort när det stelnat. Använd lacknafta eller T-röd för att få bort det sista om plagget tål det, tvätta sedan i maskin.

Stearin:
Lägg hushållspapper över fläcken och stryk med med strykjärnet så suger pappret upp en del av stearinet. Upprepa med nytt papper tills hela fläcken är borta.

(ur Västerås Tidning nr1)

Kommentarer


Kommentera inlägget här: