Loppis Entusiasten

Systembolagets utbud

Den här texten cirkulerade på arbetsplatserna redan på 80-talet tror jag, men den har ändrats under årens lopp.


Mina kunskaper om starkvaror är ungefär som nedanstående:


Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner:
Lättast skiljer man desa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt av vardera på en vit bordsduk. Det vin som efterlämnar sig en gredelin fläck är ett rödvin.

Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra om ett vin är rött eller vitt, dock ej personer som färgblinda.

De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg. Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin avgöra om det är rött eller inte. Låt er ej luras av att ett vin kallas sött, det smakar stämpelfärg eller ättika i alla fall.

Om man serverar rött vin är det lämpligt att ge var och en av gästerna en trasa att hålla under hakan medan de dricker så att de inte förstör kläderna eftersom de förmodligen kommer att spilla.

Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjesill föredrar de flesta vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin.

Portvin är ett vin som ska serveras i porten. Har man ingen port kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.

Till korv och mos passar mousserande vin bäst.

Mär man serverar torrt vin måste man tillsätta något blött, vilken dryck som helst går bra.

Ska man själv bära hem sina flaskor från systembolaget gör man klokast i att ta ett lätt vin, så man inte får för mycket att kånka på.

Ibland talar man om viner med fyllig smak, det passar bäst till fylltrattarna.

Till vilt bör man använda vildvin, medan man till grillat och annan vidbränd mat serverar brännvin, eller så kallat hembränt. Renstek sköljer man ner med Renat, SKÅL!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: