Loppis Entusiasten

tvätta, limma, slipa

Jag köpte ju denna hylla i lördags som jag tänkte betsa mörk......nu går ju inte allt så himla lätt som man tänkt sig.
Den var så ingrodd med gammalt urk-lort så det gick inte ens bort med upprepade målartvätt-behandlingar, så jag måste plocka isär den och riktigt skrubba med rivig tvättsvamp.Tvätta, tvätta ,slipa, tvätta...plus att det fanns en massa sprickor i virket som jag inte upptäckte på loppiset, jag har limmat på många ställen och spikat om sånt som var felspikat. Pust, fortsättning följer (om några dagar om jag har tur)...

loppisfynd

Man läser i varje inredningstidning om loppisfynd. Det fick mig att fundera över vad ett "fynd" är.
Det är ju egenligen väldigt individuellt.
Det är när en säljare värderar ett föremål väldigt lågt, och köparen värderar samma sak högt, eller om säljaren inte har kunskap om värdet.
 
En man sålde t.ex en vacker gammal hand-broderad tavla för 40:-
Han såg bara en tavla han inte ville ha. Jag visste att bara handarbets-kitet kostar några hundra kronor, ramen var också av hög kvalitet, sen tillkommer alla dessa timmar det tar att brodera denna. Har man aldrig handarbetat sätter man kanske inte värde på detta såsom jag gör.

Ett annat exempel var när jag hittade en påse full med Barbiekläder från 60-talet för 50:-.
Säljaren såg omoderna, tråkiga dock-kläder.
Varje plagg i denna påse skulle jag kunna sälja på Tradera för minst 100:- styck om jag ville (om jag nu inte samlade själv).

Det är ju egentiligen det här som gör att man är en sådan loppisfantast. Man vet aldrig vad folk lämnar till loppis eller tar med för att sälja själva, något som de tycker är skräp, som man själv letar intensivt  efter. Det är det som alltid är lika spännande.Från igår: ca 65 små härvor med broderigarn, 60:- ( i garnaffären kostar varje härva ca 15:-styck)=fynd för mig.
=Inget att ha för någon annan.

 

 

Lite loppisfynd från idag


Förra helgen hittade jag inget på loppis, men idag hittade jag en hel del.

En gammal nessesär med pärlbroderi kunde jag inte motstå, 5:- på loppis i Folkets ParkEtn broderad tavla med skepp, 30:- på En Hjälpande Hand (vet inte riktigt vad broderiet kallas, lite knöggligt garn)30:-,en originalkartong nilsjohan, nysilver, undrar om det är rätt skedar som säljaren sa?Liten vägghylla 50:- i Folkets Park. Tror att den ska få bli mörkbrun, vi får se.onödigt arbete?

Någon som minns det gamla korsstygns-mönstret som jag köpte på loppis, och den gamla trasiga tidningskorgen?Jag broderade från mönstret. Två stycken, flyttade ner fåglarna och ändrade lite på krusidull-kanten......tänkte att jag skulle använda dessa broderi att göra sidostycken och klä tidningskorgen med.
Men nu när de äntligen är färdiga är jag i valet och kvalet om jag verkligen ska använda broderiet!
Lite sugen på att bara ha ett tyg i kakifärg istället.
Men vad ska jag i så fall använda broderierna till? Det är ju liksom lite konstig modell nu :O 

i bara mässingen

Den här tjejen i hel-gjuten mässing är inget loppisfynd, utan en present som jag köpte till min sambo på 80-talet. (ordet loppis var knappt uppfunnet då)
Inne på Zigma i Västerås fanns ett litet tag en hörna inne i affären där de bara sålde prylar i mässing.
När sakerna var slut stängde de. Jag ville visa den för jag tycker den är lite udda, har aldrig sett någon likadan.
62 cm lång och minst ett kilo tung.
Det finns inget ansikte, utan håret hänger för. Den kostade 600:- vilket var mycket pengar då.Barbieskåp nr 3

Här är inte dockorna särskilt gamla.De här dockorna heter Barbie My sceene. De har lite större huvuden. Alla har också lite tuffare kläder och större skor. Skorna förväxlas ofta med Bratz- skor på Tradera.(Bratz har bara en liten kula istället för fot, men de här dockorna har samma fötter som vanliga Barbie) Den svarta jackan med pälskant och svarta skinn-kjolen med kedja har jag gjort, resten original.En liten sy-atelje tänkte jag... Den svarta "Christie"har originalkläder, men de andra är köpta på loppis. Den blå/rosa stolen hör egentligen till Sindy, den svart/vita stolen vettesjutton vad det är, en mobilhållare tror jag :)
Symaskinen är en pennvässare i plåt :DDe 2 stickade jumprarna längst bak och klänningen har jag gjort. De svarta sofforna är av ett "oäkta" märke, hade en skarpt rosa, plastig färg som jag målade svart istället. Den pyttelilla virkade duken ett loppisfynd. Hon som sitter till vänster i soffan är en av få nyare "Midge" som gjorts. Fräkniga Midge var annars poppis på 60-talet.
Brunetterna med lite fyrkantigare ansiktsform heter "Theresa".Hon med gult hår tror jag heter Kayla, men är inte helt säker. Den svarta och den lite guldiga jumpern har jag gjort, de andra kläderna är från loppis. Här är en ännu mindre virkad duk från loppis.

Så, nu är det bara 5 skåp kvar :)

prylupphängningstavla

I källaren där jag håller på att göra i ordning mitt loppis har jag gjort en STOR tavla att hänga upp grejer på med krokar, bara för att slippa hålla på att spika i väggen, man vill ju kunna utnyttja ytorna till max (förresten är väggen helt hopplös att spika i).
Vi byggde en stabil ram, ca150x150cm av överblivna brädor. Sen köpte jag hönsnät på en 5-metersrulle, det räckte precis till 3 längder, sen "sydde" jag ihop längderna med ståltråd. Nätet häftades fast på ramen, sen spikades en tunn list uppepå för att dölja de vassa ändarna på ståltråden.
Inte blev det väl världens snyggaste, men det blev precis som jag tänkt mig och funkar jättebra.
Sen kan man byta ut grejerna lätt.

Det var väldigt svårt att ta bra kort där nere i källaren eftersom "tavlan" hänger i gången där det är lite trångt och inga fönster.skrutt?

Små "Hong kong"dockor får man i stort sett gratis på loppisar, ingen vill ha dem. Inte så svårt att förstå, när de oftast är lortiga och ser ut som skrutt. Ändå tycker man det är synd att de försvinner, de har säkert 40, kanske 50 år på nacken, jag brukar därför göra iordning även små, oansenliga dockor som inte är av exklusiva märken också.lördagsnöje

Riva tapeterDet lila rummet. Helt hopplöst. Det enda som passar där inne är svart, vitt och lila. Snart ska det bli vitt istället.

oljetavla

Den här tavlan som jag köpte för några tior på skolgatans loppis hänger hemma hos mina föräldrar, ganska stor, har inte mätt, men kanske 50x70cm. (fotot inte så bra)Per Åke Redbo
Bildkonstnär, studerade vid Skånska målarskolan och Essemskolan. Han började måla djurmotiv i mitten av 60-talet, men har även målat landskap och figurkompositioner. (konstnärslexikonettamanda)

att göra färdigt

Redan när jag träffade min sambo för 30 år sedan hade svärmor en påbörjad stickning på en rosa tröja.
Hon hade stickat bakstycket och halva framstycket. Förra året tog jag hem den.Mönstret var sedan länge borta, men jag tog och räknade ut ett nytt mönster, sedan stickade min mor färdigt delarna som jag sedan sydde ihop. Nu använder yngsta dottern tröjan från 70-talet :)

Det finns en till...
Efter min gamla mormor fanns en stickning där bara mönsterstickningen runt halsen fattades. Vi vet inte när hon stickat detta. Här fanns mönstret kvar. Tröjan skulle egentligen bara vara röd/vit men vi märkte att det röda inte skulle räcka så även här gjordes  mönstret om lite till rött/grått/svart/vitt, blev riktigt snyggt tyckte jag.
Även denna tröja använder min dotter nu.
Båda tröjorna är stickade i FUGA-garn.
Synd om halvfärdiga handarbeten bara ligger i årtionden, eller hur? 

retro frimärken

Jag budade på ett stickmönster på tradera som jag fick med posten idag.
Jag tyckte det var lite märkligt att det var så många frimärken för bara ett tidningsutklipp.
Vid närmare granskning var det inte så konstigt för frimärkena var:Fyra stycken 75 öres från 1972
Två stycken 90 öres från 1975
Fyra stycken 90 öres från 1979
En stycken 1 krona och 15 öre från 1980
En 75 öres utan årtal (örnen)
En 20 öre utan årtal(det lite aprikosa)Lite roligt tycker jag, vill nog spara

målat krukor igen

Jag hittade två krukor som jag hade när barnen var små.Jag gillade att det var trä och snören, men hade tröttnat på gult och nallar....så de fick bli vita istället. Borde passa som pennställ eller nåt också :)

glas/metall-lykta?

Den här glas/metall-mojängen fick jag på köpet när jag köpte lite annat smått och gott på Brons loppis.
Den ser inte helt ny ut. Det finns lite orenheter i glaset, och "bubblorna" är inte riktigt lika stora.
Jag tänkte bara ställa ett värmeljus i, men jag vet inte om det är en ljuslykta.
(tycker att jag känner igen formen från någonstans, ihop med en del till, men kan inte riktigt komma på vad det är)

Blomskott

För ett par veckor sedan fick jag ett litet blomskott (ampel-lilja tror jag) med bara några blad på av mor min.
Bara efter någon vecka hade det växt ut fullt med blommor som sedan blev till skott, visst ser den rolig ut?
Kände att jag måste ta ett kort innan jag sätter "de små" i jorden.

Trasig

I lördags köpte jag en liten figurin i gips för 25:-, tyckte jag kollade noga, men när jag började putsa när jag kom hem märkte jag att den hade en genomgående spricka runt midjan!
Armen är hel, därför hålls allt på plats. Jag får väl försöka laga lite.
Synd, för jag tror det är 50-tal, tur den var billig.

undersidan

När man målar undersidan på krukor och liknande tar det ju ett tag innan man kan ställa dem på ett plant underlag utan att de klibbar fast.
Förut brukade jag använda små möbeltassar, men nu har jag kommit på något som funkar ännu bättre och är snyggare.
Det är små ,genomskinliga, bara en centimeter stora gummi/silicone-pluttar med lim på som egentligen är små dämpare som man ska ha till smällande skåpluckor.
Jag köpte mina på en möbelaffär som finns i stan (Västerås), "Nisses".


Träfat

När jag städade vår källarbod hittade jag ett träfat som säkert legat där i 10 år.
Konstigt, om man inte gör iordning grejer direkt så glöms de bort.

 


(Det är lite målat i mitten) Jag slipade bort de lilla lack som fanns kvar,
...och betsade svartbrun och lackade med halvmatt lack. Snygg form på fatet tycker jag.

Barbie skåp 2

Ja, vi tar väl ett skåp till då...Brudklänningen, den cerisa klänningen och baddräkten är original, resten hör till andra dockor.Här är alla plagg gamla original.Den röda kjolen och toppen längst fram har jag sytt. Den röda jumpern bak har gamla fastern sytt när jag var liten.
Blåröda och den rosa klänningen och lilla Skippers kläder är gamla original. Den rödprickiga är nyare.Den rosarutiga och den lilablommiga och lilla gula klänningen , lila jumper och jeans gamla original.
Leopardressen har jag sytt. Den vitblommiga bak är hemsydd från loppis.

Det var alla de äldre Barbie jag har, resten är nyare.

Liten kärra

Hemsnickrade småsaker i trä är alltid roligt att hitta på loppis.
Den lilla kärran kostade 15:- på skolgatans loppis, den är nog tänkt som leksak, men jag ska ha den som dekoration.
Länge sedan man fixade lite med tygblommor...

Barbie, skåp 1

Jag har samlat på Barbiedockor i några år och istället för att ha dem liggande i kartonger tänkte jag att jag lika gärna kunde ställa upp dem i källaren som jag ska ha mitt loppis i.
De står i gången mellan rummen i 8 glas-skåp med 4 hyllplan i varje, så det är rätt många (32 hyllplan).
Jag visar ett skåp i taget annars blir det för tjatigt.
I de första 8 hyllplanen står de lite äldre dockorna. I de andra skåpen har jag blandat friskt från 80-tal till idag.
Det gick inte att få riktigt bra skärpa på korten där i källargången.
(jag har givetvis en hel del Barbie som kommer att vara till salu också, dock inga gamla)

Skåp nr 1De bruna och plommonlila klänningarna har jag sytt, de andra är gamla original.
 


Den orange kappan har mor min stickat efter ett mönster jag gjort. De vita klänningarna är inte så gamla,resten gamla original.Den
roströda, den vinröda och den guldprickiga klänningen har jag sytt. Den stormönstrade orange klänningen
är gammal, men tillhör nog en annan sort. De andra två original.Den blåblommiga klänningen sydde min mammas gamla faster till mig när jag var liten.
Den svart/vit/gröna klänningen gammal original, resten har jag stickat,
sytt den den petrolgröna med hatt.(gamla originalmöbler)

ljusstake

Jag visar idag en ljussake som jag köpte för några veckor sedan när En Hjälpande Hand hade halva priset på alla prydnadssaker. 15:- tyckte jag var ett bra pris på den färgglada ljusstaken.
Glaskuporna är märkta med Japan under.

Hrmf

Åh, vad jag är trött på att det inte går att kommentera i alla bloggar.
Sitter man och skriver en lång kommentar,sen plupp, borta!
Kommenterar man med anonymt så funkar det!?
Konstigt.

Tre gamla böcker

Jag har märkt hur jag blir mer och mer förtjust i gamla nötta saker.
Förut när jag har renoverat möbler har jag velat få dem i nyskick.
Nu lutar det mer åt att jag tycker om när det ser gammalt ut. Jag har ju inte den gamla franska lantstilen hemma, med det mesta vitt (även om jag tycker det också är fint), men jag gillar skarpt det gamla, grå, murriga och nötta, kanske lite rostigt o.s.v.
 
Jag förstår att det är inredningstidningar som påverkar en trots att man tror att man har en alldeles egen smak,
för nu har det varit en del gammalt nött, resväskor och liknande i inredningarna.
 
Igår släpade jag hem tre gamla böcker från 1927, bara för att de var så fina, som dekoration. 5 :- styck
Keramiktavla

En felfri keramiktavla märkt Corlendorf 3408, 50:- på En Hjälpande Hand idag, det är väl ett fynd?
Känns 50-tal?

Kaffekoppar Ranka

Jag hjälpte för en tid sedan en bekant till mina föräldrar att rensa och packa inför en flytt.
Jag fick då 5 kaffekoppar och assietter (skulle kastas!)  i "Ranka". 
De är naggfria, men använda, syns lite på assietterna.
Tyvärr är kopparna missfärgade av kaffe. Är det någon av er läsare som vet hur man kan få bort detta?
Jag vet att jag hört något på Antikrundan förut, men minns inte hur det var.
Jag vore väldigt tacksam om jag fick höra något knep att få kopparna fina igen!

Fixa toviga dock-hår

Jag har fått frågan, hur jag gör iordning rufsiga dockhår.
Nu har jag hittat en lämplig att visa på.

Det är ganska mycket jobb, och medan barnen leker med dockorna är det knappt värt besväret eftersom de ganska snabbt blir rufsiga igen, men om det inte leks så mycket längre och man bara vill spara dockan,
är det helt klart värt besväret. Man behöver permanentspolar.
MAN REDER UT HÅRET TORRT OCH OTVÄTTAT!

Spänn fast dockan mellan knäna.
Ta en slinga av håret och börja borsta allra längs ut på toppen, bara några centimeter in.
Ha slingan på låret som underlag, annars är det svårt.Vart eftersom det reds ut går man längre och längre in mot hårbotten, bara några centimeter åt gången.När en slinga är klar är det bara att fortsätta med nästa till hela håret är genomborstat,
det här är den jobbigaste biten, ibland orkar man inte göra allt på en gång.
Nu brukar håret se värre ut än någonsin!

Den här dockan hade av någon anledning rosa slingor som var längre än det övriga håret.Jag jämnade till det.

Behöver håret tvättas gör man det nu. Om man inte vill blöta ner kroppen knyter man en plastpåse runt.Skölj igenom och fördela lite shampo i håret. Låt verka några minuter.
MASSERA INGET ALLS!
Shampot verkar och gör det rent ändå!
En rejäl klick balsam brukar oftast behövas också.
Håll håret så slätt som möjligt hela tiden.Nu tar man en "passe"( fack-språk), det brukar kunna trassla lite till efter tvätten, men gör lika med kammen,
börja kamma allra längs ut och arbeta dig in mot hårbotten tills alla strån är helt genomkammade.
Ser topparna väldigt fula ut kan man ta av 0,5-1 cm med saxen. på den här dockan klippte jag ca 1,5 cm.
(man klipper alltså bara en passe i taget, precis när den är helt slät, innan man sätter i spolen)Man tar en permanentspole och topp-papper (har man inga papper kan man klippa bitar av bakplåtspapper)
och rullar upp slingan, toppen ska rullas in riktigt hårt (inga strån får bli vikta, det blir jättefult).
Jag brukar börja nere i nacken.Färdigrullad!På de flesta moderna dockorna sitter huvudet fast med buntband. Här klipper jag bort det och lossar på huvudet.

Spola igenom håret ordentligt med varmt vatten och låt torka, det tar minst ett dygn.
(jag passar nu på att tvätta dock-kroppen)

När det är helt torrt sätter jag tillbaka kroppen med ett nytt buntband.

Plocka sedan bort spolarna försiktigt. Det är väldigt olika hur lockigt det blir beroende på vilken syntet det är.
Tycker man att det verkar bli alldeles för lockigt kan man rulla ner spolarna så att bara en liten bit av topparna är inrullade, sen låta de hänga så ett dygn till.
UNDVIK ATT BORSTA HÅRET!
Fördela bara lockarna lite med fingrarna, så behålls blankheten.


När det gäller dock-hår ska man tänka på att det formar sig lätt, både på gott och ont.
 
Lägger man t.ex undan dockan i en kartong så formar håret sig efter kartongen. Å andra sidan,
står t.ex luggen rakt upp räcker det att sätta i hårspännen i ett dygn så formar det sig så, inget vatten behövs.
Äldre dockor som jag oftast köper har kortare hår och är lättare att forma,
ibland behövs bara spännen att forma håret med, eller att man formar lite med fingrarna och låter det torka så.
Den som jag har visat idag är av den jobbigare varianten.

Måla ,måla

Två näverkorgar och ett keramikhjärta,
 26:- på loppis i Köping


Näverkorgarna var missfärgade på insidan, antagligen av blommor så jag betsade dem.
Det gick inte att betsa näver med vattenbaserad bets men lackbets gick bra.
Det blev dock inte så mycket färg med tanke på att det här var grafit-svart, påstruken med trasa.

ilskna loppisbesökare

För ett par år sedan besökte jag loppis i Folkets Park här i Hallsta.
Jag såg några bord bort två stycken stora dockor från 60-talet, gissar jag.

När jag kom fram till bordet hörde jag hur en dam stod och dividerade med säljaren om den ena dockan. 
Säljaren ville ha 50:- styck för dockorna och "köparen" ville bara ge 30:-.

Jag tyckte verkligen att dockorna var väl värda 50:-, så jag ställde mig på sidan och sa till säljaren:
-Du kan få 50:- styck av mej för dem.

Om blickar kunde döda..
"Köparen" vände sig blixtsnabbt om mot mig och nästan vrålade,
 -DET ÄR INGEN JÄVLA AUKTION! JAG VAR HÄR FÖRST!

Även om jag inte brukar hålla tyst så jag blev så snopen att jag inte fick mål i munnen att säga något,
utan lämnade den dockan och köpte i alla fall den andra dockan för 50:-
Jag minns inte exakt, men jag tror att hon bara tog fram 30:- och fick dockan för det.

Trots att jag har varit på så otroligt många loppisar under årens lopp har jag inte varit med om något liknande.

Vad tycker ni,
Var jag fräck som bjöd mer än hennes "bud" eller hade jag rätt, eftersom det var säljarens pris?Visst var den väl värd 50:-?

Ratti-dockor

3 dockor av märket RATTI, 60-tal (tror jag)

 


Klänningen köpt på Tradera


 


Klänningen har jag stickat


 

Kjol/blus köpt på loppis, koftan har jag stickat

spegel från kina

Det är några år sedan jag köpte den här Kinesiska spegeln på En Hjälpande Hand för 50:-

Jag vet inte hur gammal den är,
men att den inte är särskilt modern syns tydligt på bakstycket och det ojämna spegelglaset med små mörka fläckar.

Bilden är gjord bakom glaset med någon slags målad folie ser det ut som.
Synd att man inte kan Kinesiska, och kan tyda tecknen.

Egentligen tycker jag inte att den passar riktigt här hemma, skulle nog passa bättre på någon Kina-restaurang eller liknande, men jag har inte viljat göra mig av med den heller.