Loppis Entusiasten

jobbiga HOYA COMPACTA korvar

Den här blomman ser väl inte jobbig ut kan man tycka, men...
 
...så här ser de ut när man lindar ut dem!
 
Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med dem längre,
de får snart inte plats på ställningen.
 
Jag har bara provat att ta av skott som växer ut.
Jag vet inte om man kan klippa bitar och göra sticklingar på en lång rad,
som man kan med vissa växter.
 
Någon som vet?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

  • Rose-Marie säger:

    Du kanske kan ta en bit av toppen. Ta av några bladpar och sätt sedan i vatten, så blir det nog rötter.
    Men det går nog med bara en bit också. Så gjorde jag med ett vildvin bl.a. i somras och sen kom rötterna där bladen suttit.

    Svar: Ja, jag tror att toppen ska gå att ta, det fungerar som ett sidoskott ungefär. Frågan är vad som händer i toppen sedan, om rankan slutar att växa där och/eller om den grenar ut sig i 2 meterstoppen och blir som ett jättestort Y ?! :) Bra vore om man kunde ta flera bitar som är kanske 20cm långa. Det fungerar på andra typer av rankor och andra Hoyor, men denna är så knasig, så jag vet inte :)
    Loppis Entusiasten

    2013-10-09 | 15:34:27
  • Birgitta säger:

    Hoya brukar inte dela sig utan bildar bara en ny ranka från närmaste bladpar när toppen tagits av. Det är min erfarenhet i alla fall. Jag har aldrig tagit bara stambitar, men det borde fungera likadant som med toppen, bara att det kanske tar längre tid innan en ny topp bildas från själva stammen. Din Hoya är ju lite speciell i sitt växtsätt så jag kan tänka mig att den kanske inte är så lätt att ta sticklingar av, men har man ändå tröttnat på rankorna så är det bara att prova.
    Det är ju roligt när växter växer och förändras, men jag håller med dig....det är inte lika kul när de växer ur krukor, ställningar och fönster!

    Svar: Jag ska nog prova att ta bitar av rankan, får se vad som händer, jag har ju 4 stycken så det är bra att veta om det går, men bäst att vänta tills i vår.
    Loppis Entusiasten

    2013-10-09 | 18:42:59
  • Annika GW säger:

    Vilken rolig växt! Aldrig sett något liknande. Skulle va kul och ha. Mycket speciell! / Annika

    Svar: Den är inte så ovanlig egentligen, fast den brukar inte se ut så där på blomsteraffären. Den brukar vara på en rund ståltrådsställning och ha små rosa blommor. Det var också populärt ett tag att sälja rankor i höga glas.
    Loppis Entusiasten

    2013-10-09 | 23:34:54
    Bloggadress: http://greitzan.blogspot.com

Kommentera inlägget här: